Kokemuksia ja ajatuksia ryhmä- ja yksilöopetuksesta

Musiikin vaikutus

Olen ohjannut useita eri lapsiryhmiä, jossa pääpainona on ollut usein musiikki. Lasten iät ovat vaihdelleet 1-vuotiaasta 15-vuotiaisiin ja ryhmien koot ovat olleet keskimäärin kahdeksasta kymmeneen lasta. Olen ohjannut myös Kuopiossa ollessani lasten musikaalin, jossa mukana oli 50 lasta ja nuorta. Tästä musikaalista voin kertoa hieman myöhemmin lisää. Upea kokemus sekin ja haaveena olisi tehdä lisää vastaavanlaisia.

Tuntini rakentuvat usein erilaisista leikeistä, lauluista, soitosta, musiikkiliikunnasta ja satuhieronnasta. On ollut mahtavaa nähdä miten vilkkaimmatkin lapset rauhoittuvat keskittymään musiikin myötä. Myös satuhieronnalla on ollut suuri, usein rauhoittava vaikutus lapsiin. Kosketuksella ja läsnäololla on suuret vaikutukset keskittymiseen ja hetkessä olemiseen. Satuhierontaa olen käyttänyt lapsi-vanhempi ryhmissä tai ryhmissä, jotka olen tuntenut jo hieman kauemmin. Ohjaajan tulee olla tässä asiassa perillä ja tietää millaisten ryhmien kanssa ja missä muodossa sitä on järkevää harjoittaa.

Musiikki yhdistää

Ryhmiä ohjatessa olen huomannut, että yhteenkuuluvuus ja ryhmässä toimiminen usein paranee. Puhalletaan yhteen hiileen ja toimitaan ryhmänä. Myös kommunikointi ja toisten huomioon ottaminen lasten kesken kehittyy. Ryhmässä toimiminen kehittää vuorovaikutustaitoja ja edistää monella tapaa lapsen kehitystä. Opettaja voi tehdä erilaisia harjoitteita tunnilla, jossa haluaa tiettyä asiaa edistää, esimerkiksi tarkkaavaisuutta, rytmitajua, kuuntelun taitoa, tunne-elämyksiä. Jokainen rakentaa tuntinsa omalla tyylillään ja persoonallaan.

Kuvassa oppilaitani vuodelta 2013-2014

Leikin merkitys

Leikki on lapselle luontaista, jonka kautta lapsi omaksuu asioita helposti ja luontevasti. Kuin myös ryhmissä, yhtälailla soittotunnilla pienelle lapselle voi leikin kautta opettaa monia asioita. Tuolloin oppiminen on mukavaa ja innostaa lasta soitonopiskelussa. Vain mielikuvitus on rajana myös soittotunnilla. Tunnin ei aina tarvitse olla perinteistä nuoteista soittamista. Koen itse, että mitä laajemmin olen käyttänyt opettamisessa mm. leikkejä, liikkumista ja tarinoita, sitä nopeammin lapsi omaksuu uusia asioita ja innostus ja motivaatio säilyy.

Kuvassa pikkusiskoni Amelie, jota opetin vuoden verran asuessani Oulussa 2013-2014

Tarinat ja musiikki

Erilaisilla tarinoilla voi elävöittää tuntia monella tapaa, olkoot kyseessä yksilö tai ryhmätunti. Pienen oppilaan kanssa soittotunnilla oppilas ja opettaja voivat yhdessä keksiä tarinan, joka kuvaa soitettavaa kappaletta. Voidaan sovittaa myös osuvat sanat melodiaan, jolloin kappaleen omaksuminen on mielekkäämpää. Oppilasta voi myös innostaa, jos hän saa myös itse keksiä tarinoita ja melodioita. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että kaikki oppijat ovat yksilöitä ja jollekkin toiselle sopii toisenlainen oppimistyyli. On opettajan vastuulla löytää paras mahdollinen opetusmetodi jokaiselle oppijalle.

Musiikki ja tunteet

Useimmiten musiikki herättää ihmisissä erilaisia tunteita. Se on yksi ilmaisukeino, tapa käsitellä asioita. Voimme saada itsellemme rakkaasta musiikista lohtua ja hyvää oloa. Se on yksi kanava purkaa erilaisia tunnetiloja. Kertooko musiikkimakusi mielenmaisemastasi ja fiiliksistäsi? Yhtälailla lasten kanssa työskennellessä voidaan käydä läpi erilaista tunteenkirjoa musiikin kautta. Lapset ovat myös herkkiä aistimaan ja kokemaan voimakkaasti. On mielestäni tärkeää, että kaikenlaisille tunteille annetaan tilaa ja mahdollisuus niiden esiin tuomiselle. Musiikki on yksi oivallinen tapa päästä käsiksi erilaisiin tunnetiloihin. Anna mahdollisuus itsellesi tuntea ja kokea. Voit tarkastella itseäsi, ajatuksia ja tunteita, herääkö sellaisia jos vain olet ja kuuntelet.

  

Tee ilmainen nettisivusto Webnode